Saison 5

9 épisodes

(3 h 45 min)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Filtrer

Saison 1

Saison 2

Saison 3

Saison 4

Saison 5

Saison 6

Saison 7

Saison 8

Saison 9

Saison 10

Saison 11

Saison 12

Saison 13

Saison 14

Saison 15

Saison 16

Saison 17

Saison 18

Saison 19

Saison 20

Saison 21

Saison 22

Saison 23

Saison 24

Saison 25

Saison 26

Épisodes

Modifier ma progression
Episode 1

S5 E1 Episode 1

Tropische hippe vis: Panga. IJskoude verse vis van zo ver weg dat het geen vis van gisteren kan zijn. Hoe doet u dat, visboer en kruidenier?

Première diffusion : 27 septembre 2007

Episode 2

S5 E2 Episode 2

Hoera het regent. De barbecue kan weer in de winterberging. Tijd voor bezinning. De Keuringsdienst van Waarde vraagt zich in dit postbarbecueseizoen af, waar waren we nou helemaal mee bezig deze zomer? Driekwart van de wereldbevolking barbecuet altijd uit armoe en zou graag op een gasje willen koken onder een afzuigkap. En wij doen het voor onze lol, buiten stinken in de wind. Vragen die knagen: wat is houtskool en waar komt het vandaan? Kun je met de dampen van de barbecue je buren vermoorden? En ga je er zelf ook dood aan? De Keuringsdienst brandt haar vingers aan houtskool. Argentijnen willen meer landbouwgrond. En wat gebeurt er met de oerbossen die ze daarvoor kappen? Juist. Die verdwijnen bij ons onder de grillroosters.

Première diffusion : 11 octobre 2007

Episode 3

S5 E3 Episode 3

De Keuringsdienst van Waarde gaat het klooster in en komt er stomdronken weer uit. Maar waren het wel paters die het abdijbier brouwden? Kloosterkaas, kloostervarken, trappistenbier, monnikskruid, abdijbrood. Zijn er nog wel genoeg monniken om het allemaal te brouwen, te bakken en te karnen en te slachten? Of zijn het vooral burgers in een bruine jurk? De Keuringdienst van Waarde wordt katholiek en neemt de biecht af.

Première diffusion : 18 octobre 2007

Episode 4

S5 E4 Episode 4

Honing is een natuurproduct en dus gezond. Ja toch? Vraag het anders aan de Natuurkruidenier of nog erger, lees zijn foldertjes. Honing is braaksel van bijen. Dat staat nooit op het etiket. Wel andere informatie. Dat het koud geslingerd is bijvoorbeeld. En vraagt de Keuringsdienst van Waarde zich meteen af of je ook warm kunt slingeren. Nee. De honing wordt uit de wasraten geslingerd. Zou je dat bij hogere temperatuur doen, dan smelt de was en komt het met de honing nooit meer goed. En waar komt honing vandaan? ‘Uit EG en niet-EG-landen’, zeggen de grote honingfabrikanten. Pardon? Uit China, zo blijkt. En uit Argentinië. En dat de Argentijnse honing met de Chinese wordt gemengd, daar zijn ze in Zuid-Amerika niet zo blij mee. Want Chinese bijen krijgen antibiotica, roddelt Argentinië tegen de Keuringsdienst.

Première diffusion : 1 novembre 2007

Episode 5

S5 E5 Episode 5

Het kleeft, is er in alle mogelijke en onmogelijke vormen en kleuren, het kraakt, het weegt niks en verdringt langzaam maar zeker de zoute pinda. Het Japanse zoutje. Het wordt in tientallen veertien voet grote containers naar Europa gevaren en in Rotterdam gelost. Zoveel tegelijk dat je er de dijken mee zou kunnen versterken, ware het niet dat het zoutje blijft drijven. Op de bank voor de buis wijzer worden over wat je uit dat bakje op de salontafel zit weg te kanen. Een keer raden waar het vandaan komt.

Première diffusion : 8 novembre 2007

Episode 6

S5 E6 Episode 6

Fruit is het lekkerst als het rijp is, dat weet iedereen. Maar wanneer is fruit eigenlijk rijp? Naast rijp, onrijp en overrijp is er tegenwoordig een nieuw soort rijpheid, eetrijp. Dat staat op een stickertje. Dat stickertje wordt in België op de mango’s geplakt nadat ze door een wonderlijke machine zijn gehaald. Maar is al het andere fruit zonder stickertje dan niet eetrijp? De Keuringsdienst van Waarde eet rijp fruit.

Première diffusion : 15 novembre 2007

Episode 7

S5 E7 Episode 7

Je neemt wat bloem, eieren, melk en een snufje zout. Even kloppen en je kunt een pannenkoek bakken. Maar supermarkten liggen tegenwoordig vol met tientallen pannenkoekmixen, pannenkoekenshakers en kant-en-klare smulpannenkoeken met gaatjes. De Keuringsdienst gaat langs bij de grootste pannenkoekenfabriek van Nederland en vind in Limburg de uitvinder van de knuffelpannenkoek. Pannenkoeken bakken, hoe moeilijk is dat ook al weer? De Keuringsdienst van Waarde bakt een pannenkoek.

Première diffusion : 22 novembre 2007

Episode 8

S5 E8 Episode 8

Je haalt ze uit een poepje en laat ze groeien. Bacteriën. Je doet ze in de yoghurt, zegt dat ze goed zijn voor de weerstand van de mensheid en verkoopt ze bij de kruidenier. In schattige kleine flesjes waar ze onzichtbaar met miljoenen inzitten. Je doet ze in de yoghurt, zegt dat ze goed zijn voor de weerstand van de mensheid en verkoopt ze bij de kruidenier. In schattige kleine flesjes waar ze onzichtbaar met miljoenen inzitten. Nog in leven als het goed is, omlater nog levend opnieuw in een poepje verzeild te raken. Probiotica.Een verzamelnaam voor producten met bacteriën die mogelijk, misschien, je weet maar nooit, de collega-bacteriën in de darmen te hulp schieten en daar de mensen nog gezonder maken. De Keuringsdienst van Waarde duikt er in en komt er niet goed uit. Spannende tv over kleine beestjes, ook over soorten die helemaal niet bestaan.

Première diffusion : 13 décembre 2007

Episode 9

S5 E9 Episode 9

Het is ooit de boon voor de zondag geweest. Grijsgekookt en met nootmuskaat er over. De nootmuskaatse zondag is verdwenen, de sperzieboon bleef. En hoe. Groente voor alle dagen en alle seizoenen. Zomer en winter bestaan niet meer op de groenteafdeling. Maar de lekkerste sperzie, de beste prinsesseboon, die van de zomer van tuinders van dichtbij, is vrijwel niet meer te krijgen. De supermarkten zoeken er niet eens meer naar. Die halen ze van ver met het vliegtuig. Senegal en Egypte zorgen er voor dat we dag en nacht sperziebonen kunnen eten, maar nooit meer de goeie. De Keuringsdienst van Waarde reist naar de plekken waar de sperziebonen zijn geboren, bij de veredelaar. Een aflevering warenkennis van je welste, alles wat je altijd al over de sperzieboon wilde weten. En... hoe ver kun je een internationale sperzieboon tegenwoordig doorbuigen? Wist je niet, leer je van de Keuringsdienst.

Première diffusion : 27 décembre 2007